Samsung trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimul deceniu: profiturile s-au dus în cap, nu se mai vând telefoanele gigantului

de: Ozana Mazilu
01 02. 2023

Acțiunile semiconductoarelor din Asia au scăzut, deoarece gigantul sud-coreean de cipuri Samsung Electronics a înregistrat cea mai mare scădere a profitului din trimestrul al treilea, din 2014.

Profitul operațional din al patrulea trimestru a scăzut la 4,31 trilioane de woni (3,4 miliarde de dolari) – o scădere de 69% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a înregistrat 13,87 trilioane de woni.

Profitul operațional pentru ultimele trei luni ale anului 2022 a fost cel mai scăzut din trimestrul care s-a încheiat în septembrie 2014, când a înregistrat 4 trilioane de woni.

Samsung o duce rău

Acest lucru vine pe măsură ce livrările globale de smartphone-uri au scăzut la un nivel nemaivăzut din 2013, marcând cea mai mare scădere din istorie.

Stocurile producătorilor de cipuri din Asia au înregistrat pierderi, deoarece Samsung a anunțat că va continua cheltuielile de capital în anul următor, în care a cheltuit un total de 47,9 trilioane de woni pentru semiconductori în 2022.

Compania era de așteptat să își retragă cheltuielile suplimentare pe măsură ce cererea globală s-a înrăutățit. Acțiunile Samsung Electronics au scăzut cu 3,6% în sesiunea de tranzacționare din Seul de marți. Rivali precum SK Hynix au scăzut, de asemenea, cu peste 2%, în timp ce Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, de asemenea, a scăzut cu 3,9% în comerțul cu Asia.

Producătorul japonezi de cipuri Tokyo Electron a scăzut cu 1,14%, Renesas Electronics a scăzut cu 0,97%, în timp ce Advantest a scăzut cu 1,7%. Lasertec, de asemenea, a scăzut cu 2,07%.

„Fără o anumită ajustare semnificativă a producției, cred că va fi dificil să își revină situația actuală a ofertei și a cererii”, a declarat SK Kim, de la Daiwa Capital Markets, pentru „Street Signs Asia”, de la CNBC.

Samsung estimează că piețele vor începe să-și revină în a doua parte din 2023. Samsung a livrat în lume 260 de milioane de smartphone-uri anul trecut, având o cotă de 21,6%. Pe locul doi a fost Apple, cu un total de 226 milioane, conform datelor IDC.